野地采摘

野地采摘

榛子树叶https://www.goedboerenindestad.nl/gratis-wildplukken-kalender/

Zelf je maaltijd plukken

Wildplukken is het plukken van fruit, groenten, noten, kruiden en paddenstoelen in de natuur. Deze worden vervolgens als ingrediënten gebruikt voor het bereiden van een maaltijd.  In Nederland wordt dit door steeds meer mensen gedaan. Het begint een rage te worden. Er zijn Foodwalks uitgezet op vele plekken in Nederland.  Dat zijn wandelroutes, waarbij precies wordt aangegeven waar je welk voedsel kunt plukken.

Meerdere boeken zijn geschreven over dit onderwerp. Hierin vind je informatie over wildplukken en over het verwerken van wildpluk ingrediënten in recepten. Inmiddels heeft er al twee keer een Nationale Wildpluk Conventie plaats gevonden op de Nijmeegse heuvelrug. Daar wisselden wildplukkers ervaringen uit, deelden recepten en kookten samen. Ook de Nederlandse media ziet de populariteit van wildplukken toenemen. In televisieprogramma’s, tijdschriften en kranten wordt aandacht besteed aan deze nieuwe beweging.

Voordelen van wildplukken

Waarom kiezen mensen er steeds meer voor om ingrediënten voor gerechten uit de natuur te halen? Waarom zijn ze beter dan producten uit de supermarkt?

 1. Goedkoop. Het is gratis
 2. Veel vitamines en mineralen. Wild voedsel bevat hier veel meer van dan voedsel uit de supermarkt.
 3. Lekker en gezond. Alles uit de natuur is niet geteeld (zonder middelen groot gebracht). Daardoor heeft het geen verlies aan voedingswaarden en smaak. 
 4. De smaak van het seizoen. Je eet wat een seizoen op dat moment te bieden heeft.
 5. Weten waar het vandaan komt. Door het zelf plukken weet je precies waar het vandaan komt. Je weet dan dat het uit een goede, gezonde omgeving komt.
 6. In contact met de natuur. Je ontdekt de rijkdom van de natuur, van wat er om ons heen groeit en bloeit. Door wildplukken besef je je dat er veel meer eetbaar is dan je denkt.
 7. Kan meehelpen tot herstel van ziektes en aandoeningen. Wild voedsel bevat zeer veel vitamines en mineralen. Daardoor kan wild het bij bepaalde ziektes en aandoeningen een herstellende werking hebben. Kijk goed voor welk wilde voedsel dat precies geldt.

Tips voor wildplukken

Wildplukken is een bezigheid waarbij je goed moet nadenken. Je kunt niet zomaar lukraak gaan plukken. Het is zelfs verboden op sommige plekken. Je moet weten waar je het juiste kunt plukken. Je moet zeker weten dat je het juiste plukt. In de natuur is namelijk niet alles eetbaar en het risico is aanwezig dat je iets plukt dat giftig is.  Ook heb je rekening te houden een andere zaken. Hier volgen een aantal tips.

 1. Zoek de locaties op. Van te voren ga je op zoek via internet waar voedsel en kruiden in de natuur zijn te vinden. Je kunt gebruik maken van Foodwalks of de hulp gebruiken van facebook en smartphone-apps om de precieze locaties te achterhalen.
 2. Gebruik een boek. Als je bij de juiste plek bent aangekomen, kun je doormiddel van de omschrijving en afbeelding in een boek controleren of datgene wat je wilt gaan plukken echt datgene is wat je zocht.
 3. Bij twijfel niet plukken. Heb je twijfels, herken je de plant niet precies, laat het dan staan.
 4. Als leek kun je er voor kiezen om te beginnen met plukken van de makkelijk herkenbare planten, zoals Brandnetel, Paardenbloem en Zevenblad.
 5. Laat bloemen staan in de vroege lente. Insecten, zoals bijen en hommels hebben dan nectar van bloemen nodig. Dat mag je niet van ze afnemen.
 6. Pluk alleen wat je nodig hebt. Het is zonde van de natuur als je teveel mee naar huis neemt. Vaak heb je voor een gerecht maar een handje vol of kommetje vol nodig.
 7. Bereid het voedsel op de juiste manier. Was je wilde voedsel eerst in zout water en laat het een paar minuten staan. Zo dood je de eitjes van de spoelworm.

自己采摘
野生采摘是指在大自然中采摘水果、蔬菜、坚果、香草和蘑菇。 然后将它们用作准备膳食的原料。 在荷兰,越来越多的人这样做。 它开始成为一种时尚。 荷兰许多地方都开设了美食漫步活动。 这些步行路线准确地指示了您可以在哪里挑选哪种食物。
关于这个主题已经写了几本书。 在这里您将找到有关野生采摘以及如何在食谱中使用野生采摘成分的信息。 全国野生采摘大会已在奈梅亨山脊举行过两次。 在那里,狩猎者们交流经验、分享食谱并一起烹饪。 荷兰媒体也看到野生采摘的受欢迎程度正在增加。 电视节目、杂志和报纸都关注这一新运动。
野生采摘的好处
为什么人们越来越多地选择从大自然中获取食材来制作菜肴? 为什么它们比超市的产品更好?
1.便宜。 这是免费的
2.大量维生素和矿物质。 野生食物比超市食品含有更多的这种物质。
3、美味又健康。 一切来自大自然的东西都没有被耕种(没有资源的情况下饲养)。 因此,它的营养价值和味道没有损失。
4.当季的味道。 你吃的是那个季节所提供的食物。
5.知道它从哪里来。 通过选择自己,您可以确切地知道它来自哪里。 然后你就知道它来自于良好、健康的环境。
6、接触大自然。 你会发现大自然的财富,发现我们周围生长和绽放的事物。 野生采摘让你意识到可食用的东西比你想象的要多得多。
7. 可以帮助疾病和病症康复。 野生食物含有大量的维生素和矿物质。 这意味着它可以对某些疾病和病症产生恢复作用。 仔细看看这适用于哪些野生食物。
野外采摘小贴士
野外采摘是一项需要你仔细思考的活动。 你不能随意挑选。 有的地方甚至被禁止。 您必须知道在哪里选择正确的东西。 你必须确保你选择了正确的东西。 自然界中并非所有东西都可以食用,您可能会选择有毒的东西。 您还必须考虑其他因素。 这里有一些提示。
1.查找地点。 您可以提前在互联网上搜索自然界中可以找到食物和草药的地方。 您可以使用 Foodwalks 或借助 Facebook 和智能手机应用程序来查找精确位置。
2. 使用一本书。 当你到达正确的地方时,你可以使用书中的描述和图像来检查你想要挑选的东西是否真的是你要找的东西。
3. 有疑问时,不要选择。 如果您有任何疑问或无法准确识别该植物,请不要管它。
4. 作为外行,你可以选择开始采摘容易辨认的植物,如荨麻、蒲公英、地接骨木等。
5、早春留花。 蜜蜂和大黄蜂等昆虫需要花蜜。 你不能把它从他们身上夺走。
6. 只选择您需要的。 如果你带太多东西回家,那就是对大自然的浪费。 通常你只需要一把或满满一碗就可以做一道菜。
7. 正确处置食物。 首先用盐水清洗野生食物,然后静置几分钟。 这就是杀死蛔虫卵的方法。

over de wildplukwijzer

Waar in Nederland vind je fruit, noten of groente in het wild? De Wildplukwijzer weet raad. Het is een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.

De wildplukwijzer is een initiatief van meneer Wateetons en kwam tot stand in samenwerking met de werkgroep Oogsten zonder Zaaien van Slowfood Nederland. Elke plukplek op de wildplukwijzer bevat een link naar een uitgebreide beschrijving van deze boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Andersom kun jij in de wildplukwiki direkt doorklikken naar plukplekken bij jou in de buurt.

Nieuwe functionaliteit:

 • Alle plukplekken in één overzicht
 • Zoeken op soort, bijvoorbeeld appels, pruimen of walnoten
 • Zoeken op seizoen, alleen plukplekken laten zien waar op dit moment wat te plukken valt
 • Per soort een verwijzing naar de betreffende lemma van de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien. Én andersom, vind bij elke beschrijving op de wildplukwiki onmiddellijk een plukplek bij jou in de buurt
 • Foto’s van plukplekken, daardoor nog makkelijker terug te vinden
 • Zoeken op adres
 • Een android app, waardoor je ook op de fiets plukplekken kunt vinden én markeren.
 • Nieuw: een iphone app, met dezelfde functionaliteit
Voor meer informatie over de Wildplukwijzer, zie contact.
 
Over Meneer Wateetns
 
Meneer Wateetons, is naast initiatiefnemer van de wildplukwijzer culinair schrijver en auteur van acht gezaghebbende kookboeken (Handboek voor de Vinex-jager (2010), Over Worst (2011), Over Rook (2014), Over Rot (2015), Over Drank (2016) en de Worstbijbel (2018), Over Charcuterie (2019) en Over Inpakken (2020), culinair blogger sinds 2006 (www.wateetons.com) en columnist (oa. columnist voor Elle Eten, Nrc Next en Winelife).
 
Hij geeft al bijna vijftien jaar humoristische, leerzame, smakelijke en gezellige culinaire workshops en masterclasses waar je daadwerkelijk wat van opsteekt. Zowel voor hobbyisten, als voor professionals als koks en koks in opleiding, als voor bedrijven. Zijn workshops worden op Facebook beoordeeld met 4.9 sterren.
 
Daarnaast is hij initiatiefnemer en eigenaar van startercultures.eu, een webwinkel met fermentatie ingrediënten en benodigdheden.

www.wateetons.com
www.oogstenzonderzaaien.nl
www.oogstenzonderzaaien.nl/wiki/

Het technisch ontwerp van de site is van de hand van C.H. Bos, de grafische vormgeving werd gedaan door Ewout Fernhout. De iphone app is ontwikkeld door Merlin Internet Services.

关于野外采摘指南
在荷兰哪里可以找到野生水果、坚果或蔬菜? Wildplukwijzer 知道该怎么做。 这是一款方便的 Google 地图,在您的帮助下,可以绘制出您所在角落以及荷兰其他地区所有公共果树和灌木、坚果树和杂散黄瓜植物的地图。

野生采摘指南是 Wateetons 先生的倡议,是与荷兰慢食协会的“收获不播种”工作组合作创建的。 野生采摘指南上的每个采摘点都包含一个链接,指向“不播种收获的野生采摘维基”中对该树或植物的详细描述。 相反,在野外采摘维基中,您可以直接点击进入您附近的采摘地点。

新功能:

所有拣货地点一目了然
按类型搜索,例如苹果、李子或核桃
按季节搜索,仅显示当前有可采摘的采摘地点
对于每个物种,请参考 Wildplukwiki 的“收获而不播种”的相关条目。 反之亦然,根据野生采摘维基上的每一个描述,您将立即找到您附近的采摘地点
采摘点照片,更容易找到
按地址搜索
一款 Android 应用程序,可让您在骑行时查找并标记采摘点。
新功能:具有相同功能的 iPhone 应用程序
有关 Wildplukwijzer 的更多信息,请参阅联系方式。
关于沃特恩斯先生
Wateetons 先生除了是野生采摘指南的发起人之外,还是一位烹饪作家,出版了八本权威烹饪书(Handboek voor de Vinex-jager (2010)、About Worst (2011)、About Rook (2014)、About Rot (2015)、About Drank (2016)。 ) 和 Worstbijbel (2018)、Over Charcuterie (2019) 和 Over Packaging (2020),自 2006 年起成为烹饪博主 (www.wateetons.com) 和专栏作家(Elle Eten 的专栏作家, Nrc Next 和 Winelife 等)。
近十五年来,他一直在举办幽默、有教育意义、美味又有趣的烹饪研讨会和大师班,你实际上可以从中学到一些东西。 既适合业余爱好者,也适合专业人士(例如厨师和正在培训的厨师)以及公司。 他的研讨会在 Facebook 上的评分为 4.9 星。
他也是 startercultures.eu 的创始人和所有者,这是一家提供发酵原料和用品的在线商店。
www.wateetons.com
www.oogstenzonderzaaden.nl
www.oogstenzonderzaaden.nl/wiki/

该网站的技术设计由 C.H. Bos,图形设计是由 Ewout Fernhout 完成的。 iPhone 应用程序由 Merlin Internet Services 开发。